Pokrzywa
Pokrzywa właściwości i zastosowanie
Pokrzywa to gatunek dziko rosnącej rośliny z rodziny pokrzywowatych. Pokrzywa zwyczajna użytkowana jest na wiele sposobów - to roślina jadalna, paszowa, lecznicza, kosmetyczna i wykorzystywana również w ogrodnictwie. Jej szerokie zastosowanie zawdzięczamy bogatym składnikom odżywczym i witaminom jakie zawiera. Znajdziemy w niej kwasy - pantotenowy i glikolowy, witaminy A, B2, C, E i K, flawonoidy, oraz żelazo, wapń, sód, magnez, potas i cynk.
Kiedyś składnik zupy, dziś podawana jako herbata wzmacniająca organizm lub dodatek do kosmetyków w postaci ekstraktu. Napar z pokrzywy można również wykorzystać jako płukankę do jamy ustnej, gdyż ma działanie odkażające. Pozytywnie wpływa na włosy i paznokcie. Zmniejsza produkcję sebum, przez co skóra i włosy nie przetłuszczają się, co pomaga w leczeniu łupieżu oraz zmniejsza wypadanie włosów. Pokrzywa ma korzystny wpływ na cały organizm, pomaga osobom cierpiącym na anemię, poprawia kondycję włosów i paznokci.