Ambra
Czym jest naturalna ambra?
W naturalnym środowisku ambra jest wydzieliną z przewodu pokarmowego kaszalota, która prawdopodobnie jest wynikiem niestrawności lub zaparcia wieloryba. Ma postać różnokształtnej bryły mającej rozmiar pięści lub ludzkiej głowy o masie około 1-20kg. Barwa Ambry rozciąga się od szarej przez żółtawą po brązową. Konsystencją przypomina wosk i jest lżejsza od wody, dzięki czemu unosi się na powierzchni wody, skąd może zostać odłowiona, lub wyrzucona na wybrzeże oceanów. Pod wpływem ciepła mięknie i ulega upłynnieniu w temperaturze wrzenia wody.
Zapach ambry zmienia się pod wpływem zewnętrznych czynników i upływu czasu. Unosząc się na powierzchni oceanu nabiera zapachy bryzy morskiej i słońca. Świeża ambra ma silny aromat nawozu, im starsza tym zapach staje się bardziej subtelny, lekko słodki i często niewyczuwalny w pierwszym momencie. Aby wyciągnąć z niej aromat ludzie poddają ją obróbce (rozdrabiają, suszą, poddają działaniu alkoholu, tak przygotowana ambra dojrzewa co najmniej pół roku). Ambra jest znanym afrodyzjakiem – wpływa pobudzająco na zamysły i wyobraźnię, działa erogennie. Jest mocno pożądana przez perfumiarzy nie tylko ze względu na sensualny zapach, ale przede wszystkim jest doskonałym utrwalaczem zapachu i emulgatorem.
Naturalna czy sztuczna ambra
Ambra już w starożytności nazywana była „pływającym złotem”, stosowana była w produkcji kadzideł w Egipcie, a w średniowieczu podawano ją jako lek przeciw przeziębieniom, bólom głowy czy epilepsji. Oczywiście nie zapominajmy jak ważną rolę odgrywa w perfumach. Pozyskiwano ją odławiając bryły z powierzchni wody lub zbierając je z wybrzeży oceanów. W późniejszym czasie wydobywano ją z jelit rozpłatanych zwierząt – wieloryby odławiana w celu pozyskania między innymi wielorybiego tłuszczu. W latach 70 na szczęście objęto ochroną kaszaloty i zakazano ich połowu. Ponieważ pozyskiwanie naturalnej ambry drastycznie zmalała, zaczęto wytwarzać jej substytuty syntetyczne lub roślinne, najczęściej używa się żywicy ladanum otrzymanej z niektórych gatunków czystka. Zapach przypominający ambrę pozyskuje się też z nasion hibiskusa, balsamu Olibanum oraz skłakników wyizolowanych z szałwii muszkatołowej.
Ambra bardzo fajnie komponuje się z aromatem waniliowym, cynamonowym lub piżmowym.