Paczuli

Paczuli

Paczuli - gatunek rośliny z rodziny jasnotowatych, znana również pod nazwami: brodziec paczulka, paczulka wonna, paczulka. Nazwa paczuli pochodzi od języka tamilskiego i oznacza zielony liść. Paczula pochodzi z klimatu tropikalnego, głównie z Azji (Filipiny, Archipelag Malajski, Półwysep Indochiński i Indie), uprawiana jest również na Karaibach i Afryce zachodniej. Krzewy paczulki rosną do 70 cm wysokości, mają włochatą łodygę i zielone, pachnące liście, z których uzyskuje się olejek paczulowy, oraz białe lub bladoróżowe kwiatki. W Indiach, Japonii i Malezji olejek pozyskiwany z liści paczulki stosowany bywa jako antidotum na ukąszenia węży, w TMC jest stosowany jako środek relaksujący, na ból głowy i brzucha oraz wstrzymujący biegunkę. 

Olejek z paczuli ma ziemisty aromat o korzenno-drzewnej nucie. Wykorzystywany jest przy produkcji perfum jako utrwalacz zapachów, dodający świeżości perfumom i zwiększający odczuwalność innych zapachów. W XIX wieku suszono jej pędy i przekładano nimi czystą bieliznę, aby odstraszyć mole.

Olejek paczuli wykorzystuje się w perfumach, kosmetykach, aromaterapii (kadzidełka, świeczki, olejki zapachowe). Zapach olejku paczuli stymuluje układ nerwowy, poprawia nastrój, pobudza organizm do działania, zwiększa pożądanie i aktywność seksualną. W kosmetykach pielęgnacyjnych paczula ma działanie ujędrniające, regulujące pracę gruczołów łojowych i potowych, łagodzące podrażnienia i dolegliwości skórne. U nas znajdziecie go w dezodorancie Mystic.