

Ucuuba jest rodzimym drzewem występującym na terenach zalewowych na obszarze Amazonii, rozciągającym się na stany Maranhão i Pernambuco. Miejscowa nazwa drzewa oznacza tłuszcz (ucu) i drzewo (yba). Gatunek ten preferuje regiony zalane i osiąga wysokość od 25 do 35 m. Dojrzałe drzewo może wyprodukować od 30 do 50 kg nasion rocznie. Kora drzewa jest bogata w garbniki, a także halucynogen dimetylotryptaminę (DMT)
Jego małe czerwone owoce są zbierane z ziemi a nasiona z których pozyskiwane jest masło, są bardzo słodkie. Miejscowi rzemieślnicy produkują z nich biżuterię.
Polityka bezpieczeństwa (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
Zasady dostawy (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
Zasady zwrotu (edytuj za pomocą modułu „Bezpieczeństwo klienta”)
Masło Ucuuba ma brązowo-karmelowy kolor i przyjemny słodki zapach ''tofi'' z lekko pikantną nutą. To twarde masło o właściwościach przeciwzapalnych i antyseptycznych dzięki temu doskonale nadaje się do oczyszczania skóry głowy oraz twarzy. Jako dodatek w szamponach i odżywkach do włosów przywraca równowagę skórze głowy i włosom.
Masło Ucuuba jest niezwykle bogate w kwasy laurynowy, mirystynowy i palmitynowy - kluczowe dla rozwoju zdrowych komórek, regulacji układu odpornościowego oraz utrzymania zdrowej skóry i włosów. Masło Ucuuba jest również bogate w witaminę A i C oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe zapobiegają uszkodzeniom włosów, poprawiają ich elastyczność, zapobiegają ich łamaniu się oraz sprawiają, że włosy są bardziej błyszczące.
W Brazylii jest używane w leczeniu trądziku, egzemy oraz suchej lub podrażnionej skóry. Jego właściwości anti-age sprawiają, że jest częstym składnikiem regenerujących kremów, poprawiających koloryt skóry i przywracających odpowiednie nawilżenie.
Kraj pochodzenia: Amazonia/Brazylia.
Skład/INCI: Virola sebifera seed butter
Zobacz także